måndag 10 december 2012

Fågelfint och vildsvinsjulskinka

Nu har snön kommit till Skåne med. Jag önskade mig en vit december men trodde aldrig att det skulle bli så här bra. Snön yr ner och jag har fått skotta snö både morgon och kväll nu i flera dagar. Idag ägnade jag en timme åt att lyckas gräva fram hönshus och kaninhus samt kaninmaten och småfågelmaten som befinner sig på ett annat ställe. Men vad gör lite träning så här på kvällskvisten?

 Det är så härligt att se småfåglarna flyga runt och äta frön.

 De verkar trivas bra i mitt hemmabyggda fågelbord åtminstone. Dessutom är jag glad att det går i 5kg solrosfrön vilket underlättar utfodringen eftersom det varar några dagar. Nu i helgen såg jag minsann en domherredam vid bordet. Nu får vi hålla tummarna för att hon trivs och stannar kvar.

Jag har, förutom tittat på fåglar, gjort min första julskinka från grunden. Efter att sambon och lillebroren fällt ett vildsvin lät jag rimma ena skinkan och efter två veckor i saltlag har jag nu kokt och griljerat den. En fantastisk skinka måste jag säga. Färgen är lite mörkare och brunare än en fabriksrimmad skinka. Jag gissar på att det är avsaknaden av nitrit som gör att min skinka antagit en något mindre rosa ton. Men det gör ingenting när den smakar så gott som den gör. Så jag kan varmt rekommendera er att prova rimma skinka själv. Det är inget svårt men det kräver lite plats i kylen. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar