lördag 16 februari 2013

Kanske bröllopstårta... eller...

Igår bakade jag en tårta för att bjuda sambons familj på när vi tittade på finalen i På spåret.

 Botten är en kladdkaka med dajmchoklad i och ovan på den ligger ett lager vit chokladmousse och ovan på den hallonmousse.

Sedan garnerades tårtan med hallon, marsipan, choklad och lite kex.

Kladdkakan bakade jag dagen innan.

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
200 g dajmchoklad

Vispa ägg och socker poröst, blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker, tillsätt sedan smält smör. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten där. Bryt chokladen i sina rutor och placera ut dessa i smeten.

Grädda kladdkakan i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter (beroende på hur stel man vill ha kladdkakan)

Hallonmousse

4 dl grädde
3 dl kesella
300 g hallon (frysta eller färska)
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
10 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter och koka under tiden upp hallonen och sockret i vattnet. Koka så att hallonen kokat sönder ordentligt. Sila sedan bort kärnorna och "fruktköttet" (spara detta i en skål till garnering senare). krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma hallonsåsen och rör om tills de löst sig helt.

Vispa grädden med vaniljsockret. Grädden ska bli ganska hårt vispad. Rör ner kesellan i grädden och häll sedan försiktigt hallonsåsen över grädden och vänd försiktigt grädden tills det är en jämn rosa kräm. Ställ krämen svalt (kyl eller frys beroende på hur lång tid det är tills den ska läggas på bottnen).

Vit chokladmousse

4 dl grädde
3 dl kesella
1 msk vaniljsocker
300 g vit choklad

Smält chokladen i en skål över vattenbad och vispa under tiden grädden tillsammans med vaniljsockret. Grädden ska bli ganska hårt vispad. Rör i kesellan och tillsätt sedan den smälta chokladen och rör till det blir en jämn kräm. Ställ krämen svalt (kyl eller frys beroende på hur lång tid det är tills den ska läggas på bottnen).


När krämerna fått lagom konsistens kan de bres ut över kladdkakebottnen.

Lossa kladdkakan från formen och sätt sedan tillbaka kanten på formen igen. Fördela chokladmoussen över kladdkakan och bred sedan ut hallonmoussen över denna. Ställ in tårtan i frysen en stund tills den stelnat helt.

När tårtan stelnat helt tas den ut för garnering.

Jag garnerade min tårta med en vit marsipanremsa runt om hela. När denna var på plats bredde jag ut hallonröran, den som blev kvar när hallonsåsen silats, över toppen på tårtan. Efter det satte jag fast kexrullar längs sidan genom att sätta fast en liten klick smält choklad på dem. Sist la jag några hallon och kexrullar uppe på tårtan och spred ut lite smält choklad ovan på.

Tårtan blev toppengod och nu går vi helt enkelt i tankar på att detta kanske är tårtan vi skulle bjuda på när vi gifter oss... hrm, det får vi nog fundera på ett tag till.

2 kommentarer:

  1. Ser supergod ut, den får jag testa baka!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag du ska göra, den var fantastiskt god :)

      Radera