måndag 11 juli 2011

En tripp till Lummelundagrottorna norra Europas största kvarnhjul

Först åkte vi ifrån campingen och satte oss för att äta frukost på en mysig rastplats längs vägen från Visby mot Lummelundagrottorna.

 Frukost är alltid som bäst när man sitter i naturen. Vi lyxade till vår första semesterfrukost genom att köpa bullar och goda ostar. Nam nam.

Sen var det dags för Lummelundagrottan. Ett naturreservat under jorden. Spännande!

 Vi samlades vid ingången innan guidningen började. Strax innan hade vi fått se en film med intervjuer av de pojkar som upptäckte stora delar av grottan. Mycket intressant.

 Vid ingången satt denna lilla förskrämda fladdermus och hoppades att vi skulle försvinna så fort som möjligt.

 Jag borde ha lärt mig vid det här laget att bilder i grottor blir inte bra om man inte har en värsting kamera med stativ men jag försöker varje gång för att inse att det inte blir så bra.

 Efter grottan var vi tvungna att kika på norra Europas största kvarnhjul som råkade vara placerat precis bredvid grottan.

 Detta är det ursprungliga vattendraget som man lett om för att få in det i kvarnen.

 Och inne i kvarnen satt det här gigantiska hjulet. Det snurrar fortfarande, eller det gjorde åtminstone det när vi var där. En annan speciell sak med detta hjulet är att det är betydligt äldre än andra kvarnhjul som varit i drift så länge som det här. De brukade nämligen inte hålla så många år men i detta fallet ansåg man att det användes för lite för att byta ut det så man fortsatte att lappa och laga i massvis med år. Och tack vare den snålheten kunde vi nu beskåda detta mästerverk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar