söndag 18 april 2010

Trolleholms slott

Slott nummer två för dagen blev Trolleholms slott. Ett vackert slott som tyvärr är väldigt avstängt så vi kunde inte komma så nära som på Trollenäs.

Trolleholms slott ligger i Svalövs kommun (karta). Om man tycker om slott är det helt klart värt ett besök även om man inte kan komma ända in på knuten.

Det ursprungliga slottet (Eriksholm) uppfördes av Tage Ottosson Thrott 1538. Tycho Braes (den danska astronomen) syster Sofie gifte sig med sonen till Tage Ottosson Thrott. 1678 brändes slottet av danskarna. 1680 såldes slottet till Hille Trolle., änka till det danska riksrådet Niels Trolle. 1727 såldes slottet till Fredrik Trolle, det var även han som ändrade namnet till Trolleholm. På 1760-talet byggdes det nuvarande slottet efter ritningar av Carl Hårleman och 1806 inredde den dåvarande ägaren Carl Johan Trolle-Bonde en av Nordeuropas största privatägda boksamlingar med omkring 45 000 volymer. Slottet ägs fortfarande av släkten Trolle-Bonde men nu hyrs delar av slottet ut till Trolleholms slott AB som driver hotell och restaurang.Jag försökte ta en bild över häcken. Det gick inget vidare men jag väljer att bjuda på bilden ändå.


Vi hittade en liten stig som ledde oss lite närmre. Vi ville inte gå ända in på gräsmattan så det fick bli lite grenar i vägen.


Från grinden fick vi se följande. Ett fantastiskt slott med tinnar och torn.


Till slottet gick det en väldigt lång allé. En oerhört trevlig vy som man knappt kunde se sig mätt på.

Till slottet hör denna lada. En fascinerande byggnad. Se och begrunda den fina vägen in i ladan :)


Bredvid en av ekonomibyggnaderna stod detta imponerande trädet. Mycket av det var dött men två av rötterna levde. Kan man bli annat än glad i hela själen när man ser det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar