söndag 19 april 2009

Skåneturné igår 090418

Igår var vi på en liten road trip i Skåne och efter att vi gjort allt som skulle göras så gjorde vi det som vi ville göra :). Vi besökte Ales stenar. En fantastisk skeppsättning eller möjligen är en solkalender (där om tvistar de lärde). Det är en underbar plats och ett måste om man är intresserad av skeppsättningar. Det är nämligen en av Sveriges största bevarade skeppsättningar. Ett tips är dock att ha varma kläder på sig då det blåser något obeskrivligt där uppe.Monumentet är 64 m långt,19 m brettoch består av 59 stenblock.Utsikten över Östersjön precis jämte Ales stenar.

Efter Ales stenar begav vi oss norrut och besökte Kivik och Kungagraven eller Kiviksgraven som den också kallas. Kiviksgraven är Sveriges största bronsåldersgrav och är 75 m i diameter. Tyvärr var det inte riktigt säsong så man fick inte komma in i graven så det får vi ta på nästa tur.Man skymtar ingången till graven.
Här ser man dörren in till gravkammaren.

Efter Kivik drog vi oss ännu längre norrut och besökte Hallamölla vattenfall, Skånes största sammanhängande vattenfall med 23 m i fallhöjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar