söndag 30 juni 2013

Sommarlyx

Sommarlyx det är härligt smaksatta vatten och nyskördade jordgubbar, gärna i en oslagbar kombination.


Det är ett enkelt sätt att lyxa till vanligt vatten, att bara skiva ner lite frukt eller bär. Nu när jag skördar flera liter jordgubbar om dagen kan man utan att blinka offra ett gäng på vattenkannan.

lördag 29 juni 2013

Kycklingyra på Norregård

Jag har nu två hönor som är omringade av kycklingar, ulliga och gulliga springer de runt och piper. Av de 24 äggen jag la har hönor lyckats kläcka fram 14 kycklingar varav 9 kommer från min kollega och är alltså av samma stam som mina förra höns (de som mården tog).

 De är så söta och man kan inte se sig mätt på dem. Både jag och Ola springer förbi och kollar till dem med jämna mellanrum. Det är så roligt med alla färger och jag väntar med spänning på vilka färger det kommer bli på dem samt hur många som är hönor och hur många som är tuppar.

Det är fascinerande hur många kycklingar som kan gömma sig under en höna. Hur många kycklingarna ser ni på bilden?

måndag 24 juni 2013

Att hitta sin stil

De som känner mig vet att jag till största delen går runt i kjol. Ett par jeans har jag inte ägt sedan gymnasiet och andra byxor än träningsbyxor eller fältbyxor är inte heller något jag springer runt i. Förrän jag häromdagen hittade ett par gamla piratbyxor som jag hade en dag. Jag kände mig lite obekväm men ändå på något vis okej. Det jobbiga med byxor är att de har en tendens att kasa ner (till skillnad från kjol som gärna kasar uppåt istället). Det kändes som att jag inte gjorde annat än gick och drog i linningen men det är väl en vanesak.

Jag har förövrigt köpt mig ett par nya klänningar på sistone med varav en känns så där 60-talsaktig och väldigt trevlig. Jag har dock ingen bra bild på hela klänningen så det får komma senare. Dock gör den mig väldigt inspirerad att sminka mig och sätta upp håret i en piffig boll på sidan och drömma mig bort några årtionden.


söndag 23 juni 2013

Alnarp

Förra helgen var jag och en vän och spatserade i Alnarpsparken och jag passade på att spana in slottet också.

 Det är en väldigt vacker byggnad med väldigt vackra växter på.

Alnarp är ett gammalt herresäte och kallades på 1100-talet för Alnethorp och efter att Skåne blev svenskt 1658 blev Alnarp kungsgård. Slottet byggdes 1862. Idag bedriver SLU utbildning här och det finns en stor botanisk park som är väldigt trevlig att gå runt i.

torsdag 20 juni 2013

Vissa saker måste mogna

Sedan förra sommaren har jag sagt att jag skulle röja och göra om "oljerummet" till ett planteringsrum men hur jag än tjatat på mig själv har det inte blivit gjort - förrän nu.

 Detta var mitt utgångsläge. Ett rum fullt med allt i en sådan oordning att det knappt gick att ta sig in.
Oljerummet kallas rummet för att det när vi röjde där första gången (ja, vi har gjort det en gång innan) stod det kvar massa tunnor, hinkar, burkar ja allt som kan innehålla någon form av olja och fett stod där.

 Efter några timmars jobb hade kaoset förvandlats till något användbart.

En sådan befrielse det är att gå in där nu och det känns verkligen som att jag kommer spendera många stunder med plantering och annat trädgårdsfix där inne.

onsdag 19 juni 2013

Fina frukostkoppar

I bröllopspresent fick vi vars en kopp från Gustavsberg modell Spisa Ribb. Jag fick en tekopp och min man en kaffekopp. Dessa är sedan bröllopet trogna frukosttjänare.


Här tjänstgör de på verandan. För min del blev det en (läs fyra) god kopp te och rostat bröd med ost och marmelad. Så gott.

Verandan är verkligen en plats som jag älskar i vårt hus. Det är så fint ljus när solen skiner och det är sådant underbart ljud när det regnar. En liten oas i huset helt enkelt.

tisdag 18 juni 2013

Gott, gottigott gott

En varm sommardag och jag var så hiskeligt sugen på melon men när jag skar upp vattenmelonen så såg jag hur torr den var. Efter att envist smakat en bit för att inse att den var precis så torr och tråkig som den såg ut skar jag upp den till djuren istället. Och de blev glada.

 Det tog inte många minuter innan allting var slut hos kaninerna.

 Observera att alla kaniner går tillsammans. Det har de gjort i två veckor nu och först nu är herrarna tillbaka i sin hage och damerna får klara sig själva. Så hoppas vi nu att det blir lite kaninungar och att tjejerna ska klara det bättre denna gången.

 Herman älskade verkligen vattenmelon och han såg till att även skalet försvann.

 
 Även hönsen älskade vattenmelonen.

Det är så härligt att höra deras kluckande när de får något de gillar. Så underbart ljud det är.

Förövrigt har jag nu två höns som ligger på ägg så nu får vi hålla tummarna för att det även blir lite kycklingar om ett par veckor.

måndag 17 juni 2013

Vissa hjärnspöken får en att må bra.

Nu i kväll när jag stod och rensade mina trädgårdsland kunde jag svurit på att jag hade sällskap. Jag vet inte hur många gånger jag vände mig om för att jag kände precis som om en katt strök sig längs benen. Men när jag vände mig om var där ingen katt.

Jag vet inte riktigt var jag står i huruvida man kan se, känna, förnimma, ana eller bara längta efter de som inte längre finns. Men idag var Arne med mig i trädgårdslandet, om än bara som en längtande tanke som på något vis tedde sig väldigt riktig. Till slut vände jag inte mig om för att se, istället låtsades jag att han var där och hälsade på. Men det fick mig att må bra och då tillåter jag mig själv att låta fantasin sväva bort en stund innan verkligheten kommer ikapp.


100 sätt att tillaga potatis #47 Fransk potatissallad

På bröllopet serverade vi både vanlig potatissallad och fransk potatissallad så vår bröllopsmiddag får helt enkelt komma in som nummer 47 på min lista över potatisrätter.


Svante på ny jakt

Vem behöver jakthund när man har en Svante. Häromdagen var det en råbock och nu senast en fasan. När jag gick ut till djuren på morgonen satt det en fasantupp på trappan och när jag öppnade pep han iväg och efter for Svante.


Se hur bra han smyger efter.

söndag 16 juni 2013

Ägg-etikett

I en gammal ask som dök upp när vi röjde i huset hittade jag en fin liten broschyr om ägg.


Lite av en propagandabroschyr för ägg får jag nog säga att det är.

 Ägg är nyttig mat, billig mat och festlig mat. Dessutom lite information om hur man bör förvara sina ägg.

 Och en hel del recept. Jag ska nog till att smaka dem någon dag.


Adjö Fröken Jösse, Välkommen Fru Persson

Förlåt att det varit ont om inlägg den senaste tiden men det har hänt så mycket att jag inte hunnit sitta ner knappt.

Den stora grejen är ju att jag gått och gift mig och därmed säger vi adjö till Fröken Jösse och välkomnar Fru Persson till bloggen istället. Inte för att det i vardagen känns någon direkt skillnad men jisses vilken trevlig dag det var (regnet till trots). Så jag bjuder på några bilder från detta och sen lovar jag att uppdatera om allt annat som hänt i kommande inlägg.

Vi var glada att vi valde att ta bilderna innan vigseln så på bilderna ser det ut att vara ett soligt bröllop men bara en kvart efter att vi var klara med fotograferingen öppnade himlen sig och det forsade ner vatten. Efter förtvivlan, ilska och strömavbrott var det som att någon ville oss väl ändå och tio minuter innan vigseln slutade det regna och vi kunde vara i trädgården precis som planerat.

 Vi valde att ha hela tillställningen hemma på gården. Först borglig vigsel i trädgården och sedan fest på logen.

 Här ses vi spatserandes i vår allé

 En liten bild på frisyren som min fina moster så fint gjorde åt mig. Tack så mycket!

Min bukett som trots allt gick att ordna i rött och orange fast än sommarens färger är rosa och lila.

En liten klassisk bild på ringarna får jag väl lov att bjuda på också. 

Jag vill tacka alla som gjorde vår dag så fantastisk och framför allt vill jag tacka våra föräldrar som hjälpte till så otroligt mycket för att vi skulle kunna ro detta i hamn. Tack!