tisdag 19 juni 2012

Jordgubbsskörden

Igår skördades årets första jordgubbar på Norregård. Knappt en liter blev det och goda var de. Nu hoppas vi på fin jordgubbsskörd resten av sommaren så att man kan frossa bär och njuta i trädgården.


Är det starar måntro?

I söndags fick vi en mindre invasion av fåglar på gräsmattan. Som i en hast dök de upp, stannade en stund och sedan var de plötsligt borta igen. Ni som är vassa på fåglar, kan det vara starungar som är på besök?

Vi räknade till 160 stycken.




Jag kan ju meddela att katterna satt på helspänn på verandan och tyckte att jag var jättetaskig som inte lät dem gå ut.

torsdag 14 juni 2012

En presentation av mina odlingar

När jag ändå hade kameran med ut tog jag lite översikts bilder på mina odlingar.

Närmast till höger i bild har vi gullök, rödlök och silverlök. Sen i nästa ruta har vi tre sorters potatis. Längst bort till vänster har vi spenat och morötter och närmast till vänster har vi rädisor, sockerärtor, dill och fyra sorters sallad. Bakom mig har jag jordgubbslandet. Längst bort i bild (precis innan gräset börjar) har jag 7 nyplanterade hallonbuskar och bakom dem på gräsmattan står mina havtornsplantor.

Närmast bakom salladen har jag olika bönor, sockerärtor och rödbetor. Till höger om den rutan har jag fler rödbetor, salladslök och mangold samt squash. Längre bort i bild är en ruta med tagetes och ringblomma. Till vänster om den rutan har jag fler rädisor, spenat och squash och sist men inte minst har jag en ruta med solrosor och krasse. Till vänster om bilden har jag mina vinbärsbuskar och krusbärsbuske. Utmed vägen har jag satt dahlior som är på väg upp nu så längre fram i sommar kommer där vara en fint blommande häck av dahlior.

Detta var dagens rödaste jordgubbe som jag planerade att spara till morgondagen. Dessvärre hade min sambo andra planer för den men han försäkrade att den var god.

Stämmer det där med Karl-Alfred?

Idag har det skördats spenat. Mycket spenat. Mina spenatrader har verkligen kämpat på, jag har skördat och ätit spenat varje dag men idag bestämde jag mig för att göra första stora skörden och förvälla till vintern. Vi äter otroligt mycket spenat och i vinter hoppas jag slippa köpa frusen spenat utan att sommarens skördar ska kunna fylla upp boxen bra.



När jag gav mig an det här projektet passade jag på att använda mitt nya loppisfynd, svampkorgen, som fungerar utmärkt som skördekorg med.

Den var precis lagom stor för att skörda spenat, jag tror dock att den är lite stor som svampkorg om man tänker på mängden svamp som jag brukar hitta.

Sen var det bara att fylla vasken med vatten och skölja dem i omgångar för det blev en massa spenat.

 Och här har vi hela rubbet förvält och klart, nu väntar vi bara på att det ska svalna så att det kan åka ner i frysen.

Så med denna mängden spenat redan nu (dessa rader lär ge stora mängder spenat ännu ett tag, plus att jag har två nysådda rader med som precis kommit upp) så hoppas jag att det stämmer det där med Karl-Alfred. Att man blir stark av spenat alltså.

onsdag 13 juni 2012

om bara värmen kom...

... så skulle mina jordgubbar vara vackert röda istället för så här gröna. De har storlek som mogna jordgubbar men det saknas något. Eller vad tycker ni?


Idag hade jag storslagna planer, tyvärr var min hjärna mer effektiv än min kropp.
Planen var:
1. Städa i "oljerummet" (rummet där förre ägaren förvarade massa olika oljor och diverse konstigheter.
2 Måla taket i hönshuset
3 Skörda spenat
4 Springa en runda
5 Mysa med djuren
6 Umgås med sambo

Jag började med att städa i oljerummet vilket var ett betydligt större projekt än jag kunde föreställa mig. kl.22.18 stängde jag dörren och kände mig nöjd. Full med energi blev jag lite besviken när jag insåg att det började bli mörkt och att klockan var just 22.18. Detta innebar att det inte riktigt blev så mycket mer gjort. Jag hoppade över löprundan och kelade med kaninerna en runda medan jag slängde in mat och gjorde i ordning för natten hos dom. Och nu ska jag slänga mig framför tvn en stund tillsammans med sambon och katterna så får resten av listan sparas till morgondagen.

Godnatt! 


tisdag 5 juni 2012

Djuren i naturen

Två dagar i rad har jag stött på fantastiska saker när jag varit ute i markerna och jobbat. Igår sprang vi på ett helt gäng med sociala lövgrodor som kanske inte riktigt njöt av att bli fotograferade men de ville åtminstone prompt upp och klättra på en. Och idag fick jag se en finfin koloni av backsvalor. Jag är mer än nöjd och njuter fortfarande av dessa finfina upplevelser. Så med dessa dagar i åtanke kan jag inte göra annat än att uppmana alla att ut och traska i markerna, ni vet inte vad ni stöter på!