fredag 22 juli 2011

En effektiv ineffektiv dag...

Idag har det verkligen känts som att jag inte gjort ett dugg men när jag nu tittar tillbaka på dagen så har jag ändå producerat en del. Först var jag och hämtade Topsi i morse (hunden som jag ska vara helgmatte åt denna helgen) sen efter det fick det blir lite slappande, det är ju trots allt min sista semesterdag. Efter det och en stor kopp te började jag skrapa fönster och har nu sett till att två fönster är helt fria från färg. Nu ska de bara slipas, oljas, grundmålas, kitas och målas med. Men först ska jag få tag i glasmästaren så att jag kan få lite nya glas där de gamla var trasiga. Detta trodde jag var dagens enklaste uppgift men ack nej. Den där glasmästaren har bestämt sig för att inte svara så trots upprepade försök ända sedan 9 i morse har jag fortfarande inte lyckats beställa några rutor. Typiskt! Men jag ska försöka en gång till innan jag ger upp.

Nu håller jag på att förbereda kvällen. Jag har marinerat revben som nu ligger och gottar sig i ugnen. Till det ska vi har nyskördade potatisar, morötter, brytbönor och sockerärtor (allt från det egna landet). Det kommer bli en fin kväll, lite vin till det så blir det toppen.

Jag önskar alla en trevlig kväll för det tänker jag ha!

tisdag 19 juli 2011

Omplantering av växter

Idag har samtliga inomhusväxter på Norregård fått ny jord och de flesta har även fått en större kruka. Nu hoppas jag att alla ska trivas med sin nya jord med så att de växer så det knakar.
Ett par växter fick dock gå hädan för nya sticklingar. Roligt var att jag upptäckte att en avokadokärna som jag tryckt ner i en kruka börjat ta sig så nu fick den en egen kruka. Spännande. En del av porslinsblommorna har blivit lite klippta så nu hoppas jag att de tätar till sig lite.

Nu ska jag hålla kväll och njuta av att jag faktiskt har semester ett par dagar till.

måndag 18 juli 2011

Rabatt och krukor

Häromdagen var vi och köpte blommor till rabatten och de är nu på plats där de ska vara.

 Det blev en del liljor och blå hibiskus bland annat. Tanken är att det ska bli en del rosor så småningom men det får vänta tills fasaden är iordning.

 Förutom rabatten så piffade jag till gårdsplanen med lite krukor som jag fått till låns av min kära mor. Krukorna fyllde jag med kryddor från mitt land. Jag har för avsikt att avveckla mina pallkragar och första steget blev att förflytta kryddträdgården till krukor istället.

 I dessa tre krukorna växer pepparmynta, mynta, gräslök och rosmarin.

 Här står min basilika, oregano och persilja samt ett litet fågelbad. Det är dock ont om fåglar i det och den främsta användningen får nog ses som katternas vattenhål.

Här växer dill, citronmeliss och timjan.

Fördelen med flytten av kryddorna är inte bara att jag avvecklade pallkragen och fick en vacker gårdsplan utan att jag helt plötsligt fick kryddväxterna otroligt nära köket. Mycket bra!

onsdag 13 juli 2011

Blommor, rabatter och tätningslister

Vi spenderade hela den regniga förmiddagen med att springa runt i olika affärer för att införskaffa ogräsättika, pryttlar till avlopp och staket samt att köpa blommor. Många blommor. Eftermiddagen spenderades sedan med att placera ut blommorna i rabatten och imorgon ska de planteras. Jag måste bara sova på placeringen först så att det blir helt rätt.

Ikväll plockade jag en hel hög med körsbär och sen satte jag tätningslist i ett av fönsterna. Så nu är ett fönster av 39 tätt. Wiee, det tar sig! Imorgon fortsätter projekt tätningslist samt att lite fönster ska skrapas, oljas och grundmålas. Men först ska vi hålla lite kväll med en (förhoppningsvis) bra film och äta nyplockade körsbär.

Trevlig kväll på er alla!

måndag 11 juli 2011

Sen kom vi till Visby!

Underbara Visby. Vi traskade runt i timme efter timme och bara njöt. Ringmuren är fantastisk och staden är hur trevlig som helst. Detta var dessutom första gången som jag var där och det inte var medeltidsvecka. Det är en helt annan upplevelse att upptäcka Visby i civila kläder.






 Domkyrkan









 Så här tror man att muren sett ut en gång i tiden.









Hejdå Gotland för denna gång...

Ytterligare ett fiskeläge

Turen som nu var riktad mot Visby ledde oss till ytterligare ett fiskeläge.



Klinteberget

En annan ställe vi kom till i vår jakt på fler bronsålderslämningar var Klinteberget. Där fanns inga lämningar från bronsåldern eller något sådant men det var väldigt fin utsikt så det var värt ett besök i alla fall.


 Där stod ett par stenar resta med text på. Tyvärr gick det inte att läsa vad det stod så det återstår lite forskning från min sida innan jag kan delge er detta.

Utsikten över Klintekyrkar var åtminstone fin.

Gannarve

Nästa stopp blev Gannarve efter att vi hade tagit en dyr fika på ett gårdskafé. Det borde inte vara okej att ta 20kr för en liten kopp påste! Ska man ta mycket pengar för te ska det åtminstone vara löste och i en stor mugg.

 Gannarve är i alla fall en skeppssätting från bronsåldern. Här fanns från början två skeppssättningar men den ena har gått hädan för odlingen. Denna var på väg att gå samma öde till mötes men räddades i sista stund. Då var det endast ett par stenar kvar och man har nu restaurerat den till ursprungligt skick.


Så styrde vi kosan på Herrvik

Efter morgonens naturreservat styrde vi kosan mot Herrvik. På vägen var jag bara tvungen att fotografera en av deras nyharvade åkrar. Mycket sten! Jag tror att svärfar kommer inse att han har väldigt lite sten på sina åkrar om man jämför med det här. Men sen är det väl som alltid att ens eget helvete är det största helvetet.



I Herrviks hamn låg ytterligare en liten mysig fiskeby.


 Vi for egentligen till Herrvik för att titta på ett vad vi trodde skulle vara ett nybyggt motormuseum men det visade sig att det var så nytt att det inte ens var färdigbyggt. En besviken sambo fick tröstas med en fin lunch.
 Lunchen åt vi till den här utsikten.

och den här...

Naturreservatet Östergarnsberget och Källinghagen

Helt utan att planera det kom vi att passera Östergarnsberget och Källinghagen som var ett spännande naturreservat. Förr bröt man kalk här och reservatet är bildat för att skydda den kulturmiljö som skapats där.

 

 Detta är en kalkugn där man brände kalken förr.





En bit bort från kalkugnen fanns ett minnesmärke för de lettiska flyktingar som flydde hit 1945.